

















HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
-
Endüstriyel alanlar, sanayi kuruluşları, sağlık kuruluşları, iş merkezleri, konutlarda vb. sektörlerde; endüstriyel kullanım amaçlı ısıtma soğutma, nem alma, nemlendirme gibi havanın şartlandırılması işlemleri için sistem seçimi yaparak havalandırma kanal imalatı, proje ve taahhüt hizmeti sunmaktayız.
-
Her türlü endüstriyel uygulama için kendimize özgü çözümler üretmekte ve bu çözümleri sunarken, alternatif sistemler ile tasarım ve uygulamada kolaylık ve esneklik, öngörülen enerji maliyetlerine uygunluk, yüksek hava kalitesi temini ile sağlıklı çalışma koşulları uygulamak, kapalı mekanlarda çok sayıda insanın bulunuşu, endüstriyel ortamlarda ise bazı uygulamalar yüzünden kirlenen hava sürekli veya geçici olarak yenilenmek zorundadır. Komplas uyguladığı sistemlerle mahallin havasının hem sıcaklık, hem izafi nemini, dış hava şartlarından bağımsız bir değerde tutulmasını sağlayarak bulunduğumuz mekanların yaşam kalitesini artırır.
-
Bu hizmetleri sunarken, endüstriyel üretim prosesleri ve çalışanların sağlığı için yüksek hava kalitesi temini ile sağlıklı çalışma koşulları sunar. Bu koşulların oluşması enerji tasarrufunu sağlar ve bu da bizim müşterilerimize karşı yerine getirmeye çalıştığımız yükümlülüklerimizden biridir.
-
-
-Konfor amaçlı havalandırma sistemleri
-
-Endüstriyel havalandırma ve egzost sistemleri
-
-Tekstil kanal havalandırma sistemleri
-
-Endüstriyel mutfak havalandırma sistemleri
-
-Kapalı havuz havalandırma sistemleri
-
-Endüstriyel toz dalaş toplama sistemleri
-
-Hava perdeleri
HIJENİK KLİMA SANTRALİ VE HAVALANDIRMA KANAL SİSTEMLERİ
VIII. ULUSAL TESSAT MÜHENDISLERİ KONGRESI
Seminer Bildirisi
2.1. Klima Santralleri
Klima santralleri, klima ve havalandırma sistemlerinin ana elemanıdır. Klima santralleri mahallere taze hava verilmesini, bu mahallerin sıcaklık ve nem oranlarının ayarlanmasını ve havanın, içindeki toz ve parçacıklardan arındırılmasını sağlamaktadır. Klima santrallerinde bu görevleri yerine getirmek için çeşitli elemanlar kullanılmaktadır. Hijyenik klima santrallerinin genellikle pozitif basınçta çalıştırılması tercih edilir, ancak imalat zorluklarından dolayı hijyenik klima santralinin sahip olması gereken artları yerine getiren negatif basınçlı santral da kullanılabilir. Hijyenik ortamların iklimlendirme ve havalandırılmasında hijyenik klima santralleri kullanılmalıdır. Hijyenik sistemlerde kullanılan klima santrali konfor klima santrallerine göre ilave özelliklere sahip olmalıdır.
Bu özellikler
1. Hijyenik klima santralleri, parçacık ve mikro-organizmaları klima kasetinden içeriye sokmamalı ve sızdırmaz bir yapıya sahip olmalıdır.
2. Hijyenik klima santralleri, içinde parçacıkların birikmesine izin vermemelidir. Bu nedenle santralin iç yüzeyleri düz olmalı, elemanlar gözenekli bir yapıya sahip olmamalıdır.
3. Hijyenik klima santralleri mikro-organizmanın oluşumuna izin vermemelidir. Bu nedenle klima santrali yüzeylerinde suyun birikmesine veya nem oranının yüksek olmasına izin verilmemelidir.Kullanılan bütün malzemeler mikro-organizma üretmeyecek yapıda olmalıdır.
4. Hijyenik klima santralleri rahatlıkla temizlenebilir olmalıdır. Temizlenebilirliğin sağlanabilmesi için klima santrali içinde bulunan elemanlara rahatça ulaşılmalıdır.Bir hijyenik klima santralinin aşağıdaki elemanlardan oluşmaktadır
a) Filtreler
Klima santraline alınan havanın içerdiği toz ve parçalıklardan arındırılması filtreler vasıtasıyla yapılmaktadır. Pratikte klima santrallerinin giriş ve çıkışında sırasıyla kaba (G4) ve orta filtreler (F7) bulunur. Genellikle F7 filtre yerine F9 sınıfı filtre tercih edilmektedir. Bu durumda birinci filtre kademesinde G4 filtreden sonra ilave olarak F7 filtre de kullanılmaktadır.
b) Serpantinler
Serpantinler temizlik amacıyla kolaylıkla ulaşılabilir veya çıkartılabilir olmalıdır. Soğutucu serpantinden sonra kullanılan damla tutucu, serpantin üzerinde yoğunlaşan suyun klima santralinin diğer hücrelerine geçmesini engellemelidir. Ayrıca yoğuşma tavasında biriken su bekletilmeden santralden uzaklaştırılmalıdır. Bunun için çift yönlü yoğuşma tavaları tercih edilmektedir.
c) Nemlendirici
Her ne kadar prEN 13053 – Ventilation for Buildings, Air Handling Units, Rating and Performance for Components and Sections (Bina Havalandırması, Klima Santralleri, Bölüm ve Elemanların Performansı ve Değerlendirilmesi) sulu nemlendiricilerin kullanılmasına artlı olarak izin veriyorsa da hijyenik klima santrali içinde mikrobiyolojik oluşumlara yol açmamak için sulu nemlendiriciler yerine buharlı nemlendiriciler kullanılmalıdır [1]. Pratikte kireçlenmeye izin vermeyen ve Şehir şebeke suyu ile çalışan buharlı nemlendiriciler kullanılmaktadır.
d) Fan ve motor
Fan hücresi, fan kaidesi ve fanın kendisi kolaylıkla temizlenebilir yapıda olmalıdır. Salyangozsuz plug fanların kullanımı tercih edilmektedir. Plug fanlarda kayı-kasnak mekanizmasının kullanılmaması bir avantajdır. Elektrik motor güvenlik sınıfı, motorun temizlenmesine izin vermelidir.
e) Susturucu
Susturucu malzeme havaya karışmamalı, ayrıca susturucu üzerinde ve içinde mikro-organizma ürememelidir. Susturucu üzerinde tozun birikmesine de izin verilmemelidir.
f) Kaset
Yukarıda belirtilen elemanlar bir kaset içine yerleştirilmelidir.Hijyenik klima santrallerinde kaset de ilave özelliklere sahip olmalıdır. Hijyenik klima santrali kasetlerinde parçacıkların birikmemesi, hava kaçağının çok düşük olması, gerek iç gerekse dış yüzeylerde yoğumanın oluşmaması ve elemanlarının temizlenebilirliği önem taşımaktadır. Klima santralinin girişinde sızdırmaz kapatma (shut-off) damperi kullanılmalıdır